25-01-2017

Vinkkejä punahomeiden hallintaan

Punahomeiden hallinta

Punahomeiden muodostamat DON-toksiinit olivat viime kasvukauden iso vitsaus. Miten Fusarium-sienien syntyä voitaisi estää?

Punahomeiden muodostamat DON-toksiinit olivat viime kasvukauden iso vitsaus. Miten Fusarium-sienien syntyä voitaisi estää?  Kasvinsuojelu on yksi osa hallintakeinoja, olemme osaltamme tehneet kukinta-aikaisia ruiskutuskokeita maatiloilla ja koeasemilla jo useita vuosia. Kukintaruiskutuksella voidaan vähentää DON:n määrää, mutta lisäksi viljan laatu on parantunut huomattavasti.

1)      Viljelykierto. Fusarium-sienet säilyvät maassa ja kasvinjätteissä. Kun tiedät, miltä lohkolta toksiineja sisältävää viljaa puitiin, vältä kylvöä samalla viljalajilla kuten kauraa kauran perään. Hyvä vaihtoehto on kylvää esim. öljykasveja.

2)      Kylvä useampaa eri kauralajiketta ja hajauta kylvöjä keväällä, jotta kaikki tilan kaurat eivät kukkisi ja puitaisi samaan aikaan. Jos kukinta-aikana on sateista ja punahomeen leviämiselle otolliset kelit, voi eri aikaan kylvettyjen kaurojen avulla vähentää riskiä koko sadon pilaantumisesta.

3)      Peittaa siemenet Baytan Universalilla, se tehoaa eri Fusarium-sieniin siemenessä

4)      Suunnittele kasvitautiruiskutukset etukäteen;

1)Kauralle reseptinä on ruiskuttaa vähintään kerran tautiaineella kuten Prosarolla tai Proline Xpertillä ja ajoittaa ruiskutus kauran kukinta-aikaan. Kauran kukinta-aika on noin 2-3 viikkoa lippulehtivaiheesta, kukinta alkaa röyhyn yläpäästä.

2) Ohralle suosittelemme kahta tautiruiskutusta niin, että normaali lippulehtiruiskutus tehdään strobi-triatsoliseoksella kuten Mobius FX , AcantoProX tai Delaro, ja tästä noin kahden-kolmen viikon kuluttua kukintaruiskutus Prosarolla, Prolinellä tai Proline Xpertillä.

3) Vehnälle suosittelemme jaettua tautien torjuntaa. Ensimmäiseen ruiskutukseen esim. rikkaruiskutuksen yhteydessä, jos kova pistelaikkusaastunta, strobi-triatsoliseosta ja myöhäistettyyn tähkäruiskutukseen Prosaroa, Proline Xpertiä tai Prolineä 0,6-0,7 l/ha

Copyright © Bayer AG