Kylvösiemenen laatuun on syytä kiinnittää huomiota

Ensimmäinen askel hyvän ja korkealaatuisen sadon saavuttamiseksi on terve ja hyvälaatuinen siemen, joka on peitattu siemenlevintäisten sekä tuuli- ja maalevintäisten tautien estämiseksi.

Hyvä siemen voidaan määritellä usealla eri tavalla. Erityisesti seuraavat kolme tekijää vaikuttavat hyvän sadon saavuttamiseen:

Jyväkoko - suurikokoinen siemen tuottaa korkeimman sadon.
Itävyyskyky - pystyykö siemen tuottamaan vahvan ja elinvoimaisen oraan
Siemenen terveys - onko siemenessä tauteja, jotka vaikuttavat orastumiseen sekä vahvojen ja terveiden oraiden syntymiseen?

Paras jyväkoko voidaan saavuttaa kahta kautta. Viljelijä voi ostaa sertifioitua siementä, jossa pienet siemenet on lajiteltu pois, tai käyttää sellaista omaa siementä, joka on valittu edellisen vuoden parhaista eristä, joissa jyväkoko on suurin ja joka on lajiteltu.

Itävyys on helppo tarkastaa, eikä omasta sadosta otetusta siemenestä kylvettävää satoa kannata riskeerata sen takia, että itävyyttä ei tullut testattua. Sadan tai mieluummin vaikkapa 200 siemenen idättäminen multa-astiassa on helppo ja yksinkertainen tapa selvittää itävyysprosentti, ja varmistua kylvökelpoisuudesta ja -määrästä.

Siemensyntyiset taudit voivat vähentää sadon määrää ja laatua. Tämän takia peittauksen suorittaminen on tärkeää. Ohran jyvässä voi olla viirutautia, verkkolaikkua ja lentonokea, kauralla voi olla avonokea ja kauranlehtilaikkutautia ja vehnällä haisunoki ja ruskolaikku ovat merkittäviä. Kaikilla viljoilla myöskin eri fusarium- sienilajit voivat aiheuttaa sadon alenemista. Tämän takia ei ole järkevää käyttää peittaamatonta siementä, jollei laboratoriokokeet ole osoittaneet, että siemen on täysin puhdasta siemenlevintäisistä taudeista.

Peittauksella lisää satoa

Peittauksella torjuttavat taudit eivät ole samoja, joita torjutaan ruiskuttamalla. Peittauspäätös on tehtävä etukäteen - samoin kuin maksaisi vakuutusmaksua turvatakseen täysimääräisen sadon. Käytettäessä tilan omaa siementä peittaus on varsin kannattava investointi. Tauteja esiintyy kaikessa siemenessä, kyse on lähinnä siitä, mitä missä määrin niitä esiintyy, ja mitä tautia erityisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että peittaus kannattaa suorittaa joka tapauksessa.

Kysy meiltä

Klikkaa kuvasta yhteystietoihimme!

Crop Compendium

Englanninkielistä tietoa viljelykasveista ja kasvinsuojelusta