Tramat

Rikkakasvien torjuntaan sokerijuurikkaalle

Tramat tiedetään tehokkaana etofumesaattia sisältävänä valmisteena, joka tehoaa hyvin myös suurempiin rikkakasveihin. Valmisteella on hyvä teho mm. mataraan, tattariin, savikkaan, pillikkeeseen, orvokkiin ja pihatähtimöön. Saunakukkaan teho on riittämätön. Tramat sopii hyvin seoksiin Betanal SE:n, Goltixin ja Safarin kanssa. Näin saadaan tehtyä tehokkaita usean eri tehoaineen seoksia.  Valmiste on ollut pitkään myynnissä ja sitä tarvitaan seoksissa lähes aina. Valmisteen käyttö on turvallista, jolloin juurikas ei pääse vioittumaan ruiskutuksen jälkeen.

Tärkeintä on ruiskuttaa rikkakasvien ollessa pieniä ja käyttää säätyypin ja rikkalajiston mukaan Goltixia tai Safaria seoskumppanina.

Siitä huolimatta, että Tramat tehoaa hiukan suurempiinkin ja vaikeammin torjuttaviin rikkoihin kuten tattariin, on suositeltavaa pyrkiä viljelemään juurikasta max. pari vuotta peräkkäin samalla lohkolla, jolloin voidaan käyttää suurempia annoksia. Jo pelkästään nykyinen etofumesaatti (1000 g/3 vuoden aikana)-raja antaa suuntaviivat valmisteen käyttömääriin. Valmiste on ollut virallisissa kokeissa mukana joka vuosi 2000-luvun puolivälistä lähtien, ja se on osoittanut luotettavuutensa niissä. Optimaalisissa olosuhteissa ja rikkojen ollessa 2-3 –lehtivaiheessa hyviä tehotuloksia on saatu myös ohjelmilla, joita voidaan käyttää monokulttuuriviljelyssä. Juurikkaan viljelyä samalla lohkolla useampana vuonna peräkkäin olisi silti hyvä välttää.

Seuraavaa ohjelmaa voitaisiin käyttää esim. multavilla savimailla (ruiskutusvälit max. 14 päivää, ohjelmien alussa noin 7 päivää),

kun juurikasta viljellään kahtena vuonna kolmesta, kolme ruiskutusta:

 1. Ruiskutus: Goltix 1,0 l/ha + Betanal SE 2,0 l/ha + Tramat 0,2 l/ha + öljy
 2. Ruiskutus: Goltix 1,0 l/ha + Betanal SE 2,0 l/ha + Tramat 0,3 l/ha + öljy
 3. Ruiskutus: Goltix 1,0 l/ha + Betanal SE 2,0 l/ha + Tramat 0,4 l/ha + öljy

Safaria 20-25 g/ha voi käyttää Goltixin sijaan.

Vinkkejä käyttöön:

 • Ruiskutusaika: ks. Ohjeet Betanal Progress-sivulla, mutta hiukan myöhäisempi ruiskutus on myös mahdollista.
 • Kun juurikasta viljellään joka vuosi, Tramatin käyttömäärä on max. 0,67 l/ha/vuosi.
 • Vesimäärä: 150-200 l/ha
 • Ruiskutusväli:7-14 päivää
 • Ruiskutuskerrat: 2-3. Huomioi etofumesaatin max. annostelu/3 vuoden periodi.
 • Tramat -valmisteen suurin sallittu annostelu samalla lohkolla kolmen vuoden aikana on yhteensä 2,0 l/ha (etofumesaattia 1000 g/ha).
 • Suojaetäisyydet (m) ruiskutettaessa viuhka- ja tuulikulkeumaa vähentävillä suuttimilla: 3 m
 • Tarkista käyttö pohjavesialueilla valmisteen myyntipäällyksestä. Käyttöön vaikuttaa maalaji.
 • Sateenkesto 2 h

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.