Gratil

Rikkakasvien torjuntaan syys- ja kevätviljoista, öljy- ja kuitupellavaviljelyksiltä, nurmien suojaviljoista, ilman suojaviljaa perustettavilta nurmilta, vakiintuneilta säilörehu, heinä- ja laidunnurmilta sekä timotein siemenviljelyksiltä. Gratil tehoaa mm. voikukkaan, hierakkaan ja leinikkiin.

Gratil sopii myös rikkakasvien torjuntaan viljoilla, mutta tehon laajentamiseksi on Gratilin kanssa hyvä sekoittaa esim. MCPA:ta.

Käyttöohje - Käsittelyaika -Käyttömäärä:

Vakiintuneet säilörehu-, heinä- ja laidunnurmet; Joko keväällä tai 1. tai 2. niiton jälkeen, kun hierakka, leinikit yms. ovat ruusukeasteella ( ensimmäiset kukkanuput näkyvissä) ja voimakkaassa kasvussa.; 20-60 g/ha + Sito Plus 0,05-0,1 % vesimäärästä (0,1-0,2 l/ha)

Ilman suojaviljaa perustettavat nurmet (ns.pikalaidun) ja timotein siemenviljelykset; Heinän orastumisen jälkeen, kun rikkakasvit ovat pieniä ja heinä on 2-3 -lehtivaiheessa; 20-40 g/ha + Sito Plus 0,05-0,1 % vesimäärästä (0,1-0,2 l/ha).

Käyttömäärä kevätviljoilla ja nurmien suojaviljoilla 15-20 g/ha + kiinnite 1 dl/ha.
Syysviljoilla käyttömäärä 40-45 g/ha + kiinnite 1 dl/ha.

Apilapitoisille nurmille suositellaan käytettäväksi alempia (20-30 g/ha) annoksia. Mitä alhaisempi annos, sitä enemmän apilaa säästyy. Apilapitoisuus voi laskea merkittävästi heti ruiskuttamisen jälkeen, mutta apilan kasvu palautuu kasvukauden aikana. Puhtaaseen apilakasvustoon Gratil-ruiskutusta ei suositella.

Vakiintuneille nurmille suositellaan suurimpia annoksia erityisesti, jos lohkolla on suurikokoista voikukkaa, nokkosta, hierakkaa ja leinikkiä.

Gratilia voidaan ruiskuttaa, kun lämpötila on yli 5 °C.

Käsittelyn jälkeen rikkakasvien kasvu pysähtyy heti ja rikkakasvit kuolevat n. kolmen viikon kuluttua ruiskutuksesta.

Laidunnurmilla ja säilörehuksi korjattavilla nurmilla varoaika on 7 vuorokautta. Heinän korjuun voi aloittaa 21 vrk:n kuluttua käsittelystä. Vilja voidaan tarvittaessa käyttää rehuksi 14 vrk:n kuluttua käsittelystä.

Ei saa käyttäää eikä levitysvälineitä puhdistaa 3 metriä lähempänä vesistöjä. Ei saa käyttää pohjavesialueilla.

Lisätietoa Gratilista saat klikkaamalla oheisia pdf-esityksiä.

Miksi rikat kannattaa torjua nurmilta?

Gratilin ominaisuudet

Rikkakasvien oikea torjunta-ajankohta

Gratilin sekoitettavuus muiden nurmen rikkatorjuntavalmisteiden kanssa

Tutustu uusiin koetuloksiin Gratililla

Sekoitukset

Tankkiseokset nurmille:

- Primus 100-150 ml/ha + Gratil 40-60 g/ha + kiinnite nurmien rikkatorjuntaan, jos lohkolla paljon valvattia ja/tai ohdaketta.
- Starane XL, Starane, Tandus, Tomahawk ja Express SX voidaan myös sekoittaa Gratilin kanssa. Seoksissa on yleensä järkevintä käyttää puolikkaita annoksia.

- Tankkiseokset viljoilla: esim. MCPA 1-2 l/ha tai Ratio 1-2 tabl./ha tai Ratio SX 15-20 g/ha + Gratil 15-20 g/ha + kiinnite.
- Tautitorjuntavalmisteet
- Decis Mega EW  50, jos viljojen kirvatorjunta samanaikaisesti

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.