25-01-2024

Fieldview tulokset todistivat, että Delaro ja Ascra Xpro auttavat kasvia jaksamaan stressiä -suurempi sato Vehmaalta 2023

Fieldview-viljelyssä mukana olevat Mauno ja Harri Mäkitalo Vehmaalta luottavat parhaiten viherryttävien ja kasvua buustaavien valmisteiden tehoon.
Mauno ja Harri Mäkitalo pellolla

Fieldview-viljelyssä mukana olevat Mauno ja Harri Mäkitalo Vehmaalta luottavat parhaiten viherryttävien ja kasvua buustaavien valmisteiden tehoon. ”Ascra Xpron kasvua edistävä ominaisuus näkyy pellolla -kasvusto pystyy yhteyttämään stressaavissa oloissa paremmin -ja tämä on näkynyt meidän satotasossa. Nyt kun pääsimme mukaan testaamaan Fieldview:tä, joka paikkatietoon perustuen kerää kaiken datan tehdyistä toimenpiteistä ja yhdistää ne satokarttoihin, pystyimme tarkastelemaan satotasoja eri käsittelyillä luotettavasti.

-Vehmaalla on ollut kuivaa ja kuumaa kesäkuussa, ja viljat ovat kovilla. Tarvitaan toimintavarma ratkaisu, joka tehoaa ohran ja vehnän kasvitauteihin sekä parantaa viljelykasvin stressinsietoa, Harri Mäkitalo kertoo. 

Delaro T1 käsittelyllä (kuvassa vihreä laatikko) saatiin sadonlisää 14% ja käsittely tehtiin rikkaruiskutuksen yhteydessä. Delaro on trifloksistrobiinin ja protiokonatsolin seos, joka tehoaa viljojen kaikkiin merkittäviin kasvitauteihin. Delaro viherryttää ja pitää lehden lämpötilan matalana myös kuumassa -näin kasvi kestää stressiä paremmin.

Kuva: Fieldview näkymä

Kun T1 käsittelyn lisäksi tehtiin päätautitorjunta Ascra Xprolla (kuvassa sininen laatikko), oli sadonlisä 20% kevätvehnällä. Ascra Xprolla saatiin vahva teho pistelaikkuun ja pidettyä kasvusto puhtaana. Ascran sisältämällä biksafeenilla haettiin stressin lievitystä loppu kasvukaudelle ja maksimoitiin yhteyttäminen.

Kuva: Oikealla Ascra Xpro käsittelyn saaneet puhtaat tähkät sekä vasemmalla käsittelemättömät tähkät.

Biksafeeni auttaa kasvia yhteyttämään

Kuumassa ja kuivassa olosuhteessa kasvi usein siirtyy stressi tilaan.  Näissä tilanteissa kasvi reagoi stressiin sulkemalla ilmaraot, mikä vähentää haihtumista ja nostaa lehden lämpötilaa. Tällöin yhteyttäminen heikentyy , mikä heikentää kasvin energiantuotantoa ja ravinteiden saantia. Useilla tautiaineilla, kuten storibiluriini-triatsoliyhdisteillä sekä SDHI-aineilla saadaan sivuvaikutuksena pidettyä kasvi yhteyttävänä pidempään.

Xpro tuotteiden sisältämä Biksafeeni on tautiaineista markkinoiden tehokkain kuivuuden ja kuumuuden stressin lievittäjä. Xpro tuotteilla käsitelty kasvi jatkaa yhteyttämistä, vaikka kasvi kohtaisi tilapäistä stressiä. Kasvin haihtumista ja stressiä voidaan arvioida lehtien lämpötilan perusteella. Kuvassa yksi on nähtävissä miten Biksafeeni pitää kasvin lämpötilan matala sekä mahdollistaa tehokkaamman yhteyttämisen. Tehokkaampi yhteyttäminen näkyy sadossa.

Ascra Xpro on ollut luotettu valinta viljelijöiden keskuudessa sekä vuosia Suomen käytetyin SDHI-tautiaine!