Contans WG

Maaperän käsittelyyn pahkahomeen (Sclerotinia sclerotiorum) torjuntaan käyttöohjeessa mainituilla kasveilla avomaalla, kasvihuoneessa ja tunnelissa.

 

Ominaisuudet Coniothyrium minitans-sieni, 50 g/kg (1.0 x 1012CFU/kg)


Tehokkuus Contans sisältää hyödyllistä Coniothyrium minitans-sientä. Coniothyrium minitans vaikuttaa homepahkasienen lepovaiheisiin, rihmoihin ja rihmastoon (sienen juuriverkkoon). Contans toimii parasiitin tavoin ja hajottaa homepahkasienen lepovaiheet. Niiden hajoaminen kestää 2–3 kuukautta. Pitkäaikaisesti käytettynä Contans hajottaa maassa olevat homepahkasienen lepovaiheet. Lisäksi Contans hajottaa lepovaiheista kehittyvät homepahkasienen rihmat. Maassa sijaitseva rihmasto alkaa hajota, kun Contans on kosketuksissa homepahkasieneen.

Tartunta maassa kasvavasta rihmastosta: Maan pintakerroksessa sijaitsevat homepahkasienen lepovaiheet itävät ja tuottavat rihmoja. Ne voivat aiheuttaa tartunnan juuriin, varsiin ja lähellä maan pintaa sijaitseviin lehtiin. Herkät kasvit voivat saada tartunnan heti istutuksen jälkeen ja koska tahansa kasvukauden aikana. Contans hyökkää homepahkasienen lepovaiheiden kimppuun ja hajottaa ne.

Koteloitiöiden aiheuttama tartunta: Maan pintakerroksessa sijaitsevat lepovaiheet itävät keväällä. Ne näkyvät maan pinnalla ruskeina kotelomaljasieninä. Ne muodostavat suuren määrän(kotelo)itiöitä, jotka leviävät kukkiin, lehtiin ja varsiin touko-kesäkuussa. Jos itiöt saavat riittävästi kosteutta, ne itävät ja tartuttavat kasvin. Kun Contans-valmistetta käytetään kylvön yhteydessä, lepovaiheiden itäminen estetään, jolloin koteloitiöiden määrä vähenee.

Ruiskutusolosuhteet  Contans sopii pahkahomeelle alttiiden kasvien viljelyyn, esimerkiksi taulukossa mainituille kasveille avomaalla, kasvihuoneessa ja tunnelissa. Contansia voidaan käyttää ennakoivasti minkä vaan kasvin sadonkorjuun jälkeen edellisenä vuonna tai ennen pahkahomeelle alttiin viljelykasvin kylvöä samana vuonna

Käytön rajoitukset (Tukes) ei ole

Varoaika (Tukes) ei ole

Resistenssin hallinta vähäinen riski

Käyttöohje

 

Kasvit

Annos

Kurkku, parsa, perunat, tomaatit, herneet, pavut, munakoiso, lehtiselleri, selleri, juuriselleri, kukkakaali, parsakaali, keräkaali, porkkana, palsternakka, maa-artisokat, salaattisikuri/endiivi, salaatti, fenkoli, sipuli, valkosipuli, purjosipuli, kumina, korianteri, persilja, juuripersilja, tilli, ruohosipuli, retiisi, rapsi, sinappi, auringonkukka, sinimailanen, koristekasvit, taimiviljelmät

Ennen kylvämistä / kylvön yhteydessä / kylvämisen jälkeen: Sekoitus maahan 10cm:n syvyyteen. Ennen kylvöä tai istutusta, sen aikana tai heti sen jälkeen 2–4kg/ha, enintään 1 kerrankasvukauden aikana.

 

Sadonkorjuun jälkeen: Sekoitus maahan 10 cm:n syvyyteen sadonkorjuun jälkeen. 2–4 kg/ha,enintään 1 kerran kasvukaudessa.

Contansia käytetään sekoitettuna 200–300 litraan vettä hehtaaria kohden.

Ruiskutustekniikanmerkitys on vähäinen. Tärkeintä on, että maa peittyy tasaisesti.

 

 

Ruiskutuksen jälkeen Contans sekoitetaan noin 10 cm:n syvyyteen esimerkiksi äestämällä, jotta se pääsee mahdollisimman hyvin tekemisiin lepovaiheiden kanssa. Maata ei saa kyntää heti käsittelyn jälkeen, koska lepovaiheet saattavat nousta pintaan aiheuttaen tartuntavaaran. Contans voidaan saattaa maan sisään sateen yhteydessä tai kastelun avulla, kun sade tai kastelu tapahtuu enintään 12 tuntia valmisteen ruiskuttamisesta (10–15 mm vettä). Contans vaikuttaa parhaiten levitettynä kosteaan maahan lämpötilassa 12–25 °C. Jos lämpötila on matalampi, aine vaikuttaa hitaammin. Jos lämpötila alittaa 0 °C tai ylittää 27 °C, toiminta lakkaa ja C. minitans jää lepäämään maahan, kunnes lämpötila on suosiollinen. Maan pH:n tulee olla välillä 4,5–8


Säilyy 2 vuotta varastointilämpötilan ollessa korkeintaan + 4°C. Varastointilämpötilan ollessa korkeintaan +20 °C säilyvyys on 2 viikkoa. Varastointilämpötilan ollessa korkeintaan +15 °C säilyvyys on 3 viikkoa. Jos säilytetään pakastettuna, enintään 2 pakastuskertaa suositellaan.

Myyntipakkaus: 4 kg pakkaus

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.